Matthew Perry, geboren op 19 augustus 1969, is een Amerikaanse acteur die vooral bekend is door zijn rol als Chandler Bing in de populaire sitcom “Friends”. Perry groeide op in Ottawa, Canada, en verhuisde later naar Los Angeles om een acteercarrière na te streven.

Doorbraak met Friends

Perry’s grote doorbraak kwam in 1994 toen hij werd gecast als Chandler Bing in “Friends”. De show werd een enorm succes en Perry werd wereldwijd beroemd. Zijn komische timing en karakteristieke sarcasme maakten Chandler tot een van de meest geliefde personages van de serie.

Carrière na Friends

Na het einde van “Friends” in 2004 bleef Perry actief in de entertainmentindustrie. Hij speelde in verschillende films en tv-shows, waaronder “The Odd Couple” en “Mr. Sunshine”. Ondanks enkele commerciële teleurstellingen bleef hij een gerespecteerde naam in Hollywood.

Strijd met Verslaving

Perry heeft openlijk gesproken over zijn strijd met verslaving tijdens zijn carrière. Hij heeft meerdere keren in klinieken gezeten om te herstellen van zijn verslaving aan pijnstillers en alcohol. Zijn openheid hierover heeft veel mensen geïnspireerd en bewustwording over verslavingsproblemen vergroot.

Filantropie en Hulpverlening

Naast zijn acteerwerk is Perry actief betrokken bij filantropische activiteiten. Hij zet zich in voor verslavingszorg en heeft onder andere het Perry House opgericht, een opvanghuis voor mensen die herstellen van verslaving.